Buurtsuper.be Inspiratiereis naar Bologna

Foodies in Italy

De wijze, de rode en de dikke. Zo staat Bologna in Italië bekend. En vergezocht zijn die omschrijvingen niet. Als de geboorteplaats van één van de eerste universiteiten is de stad zeker wijs te noemen. Ze is rood de rode dakpannen die je op ieder Bolognees dak terugvindt, een herinnering aan die goede oude middeleeuwen. En dik? In die streek rond Bologna werd de ravioli uitgevonden en klinkt de naam bolognesesaus ook niet heel bekend?

 

La Bella Italia. Waar de meisjes even hard stralen als de zon die je er niet zal verlaten. Waar de mama’s nog weten wat koken is, zonder het internet te moeten raadplegen. En waar de mannen nog een kostuum dragen zelfs al zijn ze werkloos. Italië is nog maar één van de weinige plaatsen in de wereld die de beelden in ons hoofd tot de ware realiteit kan brengen. En Bologna is daar geen uitzondering op. Smalle straatjes die kronkelen tussen de authentieke gebouwen en de tijd die, zolang je niet op je horloge zou kijken, stil lijkt te staan.

 

Bologna ligt in het noorden van Italië, centraal in de breedte van het land en daar is ze al sinds 510 v. C. te vinden. Het is een stad met een ziel, een karakter dat door de millennia heen werd gevormd. Bologna was meermaals de bühne van de Europese geschiedenis. Ettelijke oorlogen werden in de straten uitgevochten en tussen de muren werd de wereld zoals we die nu kennen meer dan één keer bepaald.

 

Het is moeilijk te vatten dat Bologna zo een bewogen achtergrond kent. De straten stralen weinig anders uit dan romantiek en eeuwige rust. Bologna is geen grote wereldstad, tussen haar muren vind je slechts 380.000 inwoners, maar dat heeft haar niet tegengehouden om een blijvende indruk na te laten.

Algemene vragen

Buurtsuper.be
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel : 0475/55.69.95
Email : aurelie.camps@buurtsuper.be

Logistieke vragen

Alk Reizen
Steenweg 170
3570 Alken
Tel : +32 (0)11 31 36 20
Email : info@alkreizen.be

Buurtsuper.be organiseert van 13 tot en met 16 november een 4-daagse inspiratiereis naar Bolgona. Op het hoofdmenu staat een bezoek aan FICO Eataly World dat in november 2017 de deuren heeft geopend. Het reusachtige foodpark van 100.000 m² is het uithangbord van de Italiaanse voedingsproductie. Om de site te bezoeken kan je een bakfiets gebruiken van het legendarische Italiaanse wielermerk Bianchi dat ook een eigen winkel in het complex heeft. Alle aspecten van de Italiaanse gastronomie worden tentoongespreid. ‘Fico’ is het Italiaanse woord voor vijg en ook het acroniem voor Fabbrica Italiana Contadina of ‘product van de Italiaanse landbouw’.

 

De man achter het inmiddels wereldwijd bekende Italiaanse foodcourtconcept is Oscar Farinetti. Nadat hij de succesvolle elektroketen van zijn vader verkocht, heeft hij samen met Carlo Petrini, de man achter de slowfoodbeweging, een compleet nieuw concept neergezet en in 2007 de eerste Eataly opgericht in een gerenoveerd industrieel pand in Turijn. Een innoverende commerciële design (samenwerking met bureau Costa Group) wordt in de Eataly winkels telkens gecombineerd met een gastronomische inspiratie-mix van smaak en beleving. Na tien jaar opende de keten zo’n 40 verkooppunten in 12 landen. 17 verkooppunten in Italië zelf, maar ook de Verenigde Staten tellen binnenkort 6 winkels. De meest diverse landen en culturen zijn gek op de Italiaanse keuken. Dit maakt dat Eataly aanwezig is van Brazilië tot in Zweden, van Duitsland tot Japan, Turkije, Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Saoedi-Arabië. Eataly is dé ambassadeur is voor de Italiaanse voedingsindustrie. In 2017 realiseerde Eataly een omzet van 465 miljoen euro en maakte het opnieuw winst, na een verlies van 11 miljoen tijdens het vorige boekjaar. Eataly opent binnenkort vestigingen in de Parijse Galeries Lafayette, in het hartje van de City of Londen (op een oppervlakte van 3.800m2) en… in 2023 ook in Brussel. Tegen 2020 wil het dan ook worldwide zo’n 700 miljoen euro per jaar gaan draaien.

 

Het businessmodel berust in grote mate op de bijdragen van de merken of partnergroepen die er hun plek huren en belangrijke commissies geven op de verkoop die ze realiseren. Voor hen is het een kwestie van imago, eerder dan een echte commerciële opportuniteit. Al wie iets te betekenen heeft in de Italiaanse food industrie is hier aanwezig. Maar ook merken uit de werelden van de elektro, het tafelgerei en zelfs de landbouwsector tekenen present. Zo maak je bij het binnenkomen in FICO Eataly Bologna meteen kennis met de Italiaanse fruittelers, die trots aankondigen dat 1.000 van de 1.200 Europese appelsoorten van Italiaanse oorsprong zijn. Er zijn zes educatieve circuits die je kan bezoeken voor 2 euro. Je kan tal van lessen en workshops bijwonen. Verder krijg je grondige informatie via panelen, video’s en interactieve schermen. De producent van melkproducten Granarolo heeft er een volledig functionerende productie-eenheid geïnstalleerd waar yoghurt en platte kaas ter plaatse worden verkocht. Ook buiten het gebouw zijn er ruimtes waar planten worden geteeld en dieren worden gekweekt. Soms is er een demonstratie met truffelhonden op het perceel dat beheerd wordt door Urbani Tartuffi.

 

Voor de deelnemers aan de Buurtsuper.be inspiratiereis naar Bolgogna, die in aanvulling van dit mega-project, toch ook het authentieke, artisanale Italiaanse food cultuur willen opsnuiven, zijn er tijdens onze 4-daagse uiteraard ook de wandeling doorheen de winkelstraten van Bologna evenals de bezoeken aan een aantal kleinere producenten.

 

 

Dag 1 : Dinsdag 13 november 2018

13u15    Check-in op Zaventem voor de vlucht naar Bologna

 

15u15    Vertrek vlucht

 

17u00    Aankomst te Bologna

              Aansluitend meet en greet met de tourleader + transfer naar het hotel         

 

Vrije avond

 

Dag 2 : Woensdag 14 november 2018

09u00    Transfer naar Fico World Eataly

 

Italië heeft er lang op moeten wachten, maar Fico World Eataly heeft haar deuren in Bologna op 15 november 2017 geopend.

 

‘Van veld tot vork’ worden bezoekers in Fico World Eataly meegenomen in de Italiaanse eetcultuur. Van melk tot mozzarella en van olijf tot olijfolie: elk Italiaans product is vertegenwoordigd en elke stap in het proces wordt inzichtelijk gemaakt en uitgelegd. Fico World Eataly is het nieuwe paradepaardje uit de stal van Eataly.

 

Meer info over Fico World Eataly: KLIK HIER

 

09u30    Bezoek Eataly + kookworkshop naar keuze: pasta, pizza of bladerdeeghapjes

 

13u30    Lunch

 

Activiteit of bezoek namiddag nog te bepalen

 

20u00    Authentiek diner in het teken van de Bolognese in het oudste restaurant van de stad : Ristorante Diana

 

Dag 2 : Donderdag 15 november 2018

 

09u00    Afspraak met tourleader in de lobby

 

09u15    Vetrek naar de Ferrari fabriek in Maranello

             

Bezoek aan het Ferrari Museum

 

12u00    Bezoek aan een Balsamico boerderij + degustatie en traditionele lunch

 

15u00    Terugkeer naar Bologna + vrije tijd

 

20u00    Diner in Trattoria Annamaria

 

Dag 3: Vrijdag 16 november 2018  

 

09u30    Check-out

 

10u00    2uur durende fietstocht onder leiding van een ervaren gids doorheen de oude stad

 

12u00    Degustatie lunch in één van de bekenste gourmet winkels van de stad

 

14u30    Vertrek richting luchthaven

 

15u30    Check-in voor de vlucht naar Brussel

16u05    Vertrek vlucht

 

17u55    Aankomst te Brussel

I Portici Hotel Bologna heeft een mooie locatie midden in het historische centrum van Bologna, op slechts 5 minuten lopen van het centraal treinstation. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en gratis vast internet.

 

De kamers beschikken over een klassieke of moderne inrichting en zijn allemaal voorzien van theefaciliteiten, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met gratis toiletartikelen. Sommige kamers kijken uit over het park en andere op de Via Indipendenza.

 

I Portici Hotel Bologna heeft een bar en een bistro-restaurant dat met een Michelin-ster is bekroond. Beide bieden een prachtig uitzicht. Er is ook een conferentiezaal met beschilderde plafonds aanwezig. 

 

 

Prijs per persoon in 1/2 dubbel - 1335 Euro excl. 21% btw

Toeslag single - 219 Euro excl. 21% btw

Inbegrepen

 • Vluchten in economy met Brussels Airlines inlc. fuel en taxen op 21.06.2018
 • 3 overnachtingen in hotel I Portici met ontbijt
 • Lunch en diner incl. water, wijn en koffie
 • Alle vermelde uitstappen
 • City taks
 • Btw 2.73% in België en garantiefonds reizen

Niet inbegrepen

 • Annulatieverzekering: 5,75 % van de totaalsom
 • persoonlijke uitgaven en dranken
 • niet vermelde excursies en optionele activiteiten

ANNULATIE

Terugbetaling van de annulerings- of wijzigingskosten bij ondermeer:

 • ziekte, ongeval of overlijden van de verzekerde of een familielid tot in de 2e graad, inclusief de gevolgen van een chronische of reeds bestaande ziekte
 • verwikkelingen tijdens de zwangerschap
 • ontslag

 • herexamen 

 • intrekking verlof

 • echtscheiding of feitelijke scheiding 

 • ...

 

REISBIJSTAND

Ook tijdens de reis dragen Protections en Alk Reizen steeds zorg voor jou, overal ter wereld, 24 uur op 24! 

 • medische kosten onbeperkt

 • nabehandelingskosten tot € 5.000

 • repatriëring - dringende terugkeer

 • bijstand en extra hotelnachten bij natuurramp of epidemie

 • een extra kapitaal bij overlijden of blijvende invaliditeit

 • verlies of diefstal van bagage tot € 1.250

 • compensatiereis ten gevolge van een repatriëring tot € 10.000

 

Boek en vertrek niet zonder verzekering omdat je denkt al verzekerd te zijn bij de mutualiteit of via een kredietkaart.

Wanneer je er de kleine lettertjes op naleest merk je al snel op dat je niet voor alle ongemakken een beroep kunt doen op deze gratis verzekeringen!

De volgende vrijstellingen zijn steeds van toepassing: medische kosten (€ 25) en bagage (€ 50).